SGR (Sistemul de Garanție – Returnare)

CODIFICARE / RECODIFICARE SGR

Având în vedere prevederile documentului Cerințe pentru codul de bare&logo SGR pentru producători, realizată în acord cu obligația administratorului sistemului SGR (art. 24 al HG 1074/2021),

Pe baza prevederilor standardului ISO/CEI 15420:2009, adoptat în România prin standardul SR ISO/CEI 15420:2013, cu privire la specificația de simbolizare a codurilor de bare EAN/UPC și utilizarea acesteia exclusiv pentru reprezentarea de structuri numerice unice la nivel internațional, standardizate, de identificare a articolelor individuale, denumite generic GTIN Global Trade Item Number, administrate de către asociația globală GS1, desemnată, în baza standardului ISO/IEC 6523:1998 în calitate de International Code Designator cu codul 0160 pentru schema de codificare GTIN – Global Trade Item Number,

Companiile vizate de implementarea SGR în categoria Producători/Importatori, după înregistrarea inițială în sistemul RetuRO SGR, procedează la codificarea/recodificarea produselor SGR cu noi GTIN-uri, denumite GTIN SGR, ce identifică aceste produse exclusiv pentru piața națională, în acord cu clarificările administratorului SGR (link: Producători: https://returosgr.ro/info-producatori-faq, Q&A Nr. 11).

Pentru a obține un cod GTIN SGR, PRODUCĂTORII SAU DISTRIBUITORII / IMPORTATORII, primii din lanțul logistic național, de produse ambalate în ambalaje SGR care NU sunt codificate cu GTIN / EAN cu prefix de țară 594, vor adera la asociația profesională de standardizare GS1 Romania, prin completarea formularului electronic adecvat companiei:

COMPANIILE CARE DEȚIN LICENȚĂ GS1 pentru codificarea produselor cu GTIN / EAN cu prefix de țară 594, vor solicita activarea serviciului SGR printr-un email trimis la adresa helpdesk@gs1.ro.

Mesajul de solicitare trebuie să conțină datele de identificare ale companiei și identificatorul SGR ID (numărul de partener) alocat de RetuRO SA în cadrul procesului de înregistrarea inițială în sistemul național de garanție returnare RetuRO SGR.

Codificarea/recodificarea cu cod GTIN SGR, cu prefix de țară 594 se face prin accesarea aplicației CODALOC https://codaloc.gs1.ro, cu credențialele de membru GS1 România.

ATENȚIE! Pe lângă produsul SGR (unitatea de consum) se vor recodifica, obligatoriu și toate împachetările colective ce conțin minim 1 produs în ambalaj SGR pentru care s-a solicitat deja codificarea/recodificarea.

Mai mult…