GS1 EDI (Date tranzacționale)

calculatoarePentru a asigura un cadru adecvat schimbului de date comerciale, partenerii comerciali adopta standarde de mesagerie. Standardul de mesagerie defineste setul de caractere, sintaxa si gramatica, astfel incat datele sa poata fi intelese de toti cei care utilizeaza acelasi standard si aceleasi reguli de constructie a mesajelor.
Datele sunt aranjate in campuri de date interconectate in mod logic, numite segmente. Fiecare segment contine elemente de date, coduri de date si specificatia daca este obligatoriu sau optional. Pentru fiecare element de date este definit numarul de caractere si tipul acestora. Codurile de date sunt utilizate pentru a pune elementele de date in context.

GS1 a dezvoltat doua seturi de standarde EDI:

GS1 EANCOM este un subset GS1 al Standardului UN/EDIFACT (United Nations Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport) care asigura structura si regulile de construire a mesajelor in cadrul unui ciclul comercial. Contine numai elementele de mesagerie impuse de aplicatiile comerciale si acceptate de sintaxa.
GS1 EANCOM reuneste standardele GS1 de identificare a articolelor comerciale cu  cele referitoare la unitatile logistice si Numerele Globale de Locatie (GLN).

GS1 EDI XML este un set de mesaje comerciale standardizate schimbate prin intermediul Internetului, ce permit organizatiilor sa execute procese comerciale standard .
Un mesaj se creeaza folosind date din sistemul ERP. Structura si continutul mesajului sunt definite in standardele EDI XML (publicate drept scheme XML). Schemele XML sunt utilizate pentru validarea mesajului inaintea trimiterii sale prin internet, si din nou,  la primire, inainte de acceptarea sa.