Activarea serviciului de codificare/recodificare a produselor SGR

GS1 Romania informează membrii despre posibilitatea activării serviciului de codificare/recodificare a produselor SGR începând de astăzi, 27 iunie 2023.

Detalii despre procedură puteți găsi în secțiunea dedicată: https://gs1.ro/sgr-sistemul-de-garantie-returnare/

Documentul “Cerințe pentru codul de bare și logo-ul SGR”, realizat de către administratorul sistemului SGR, este disponibil la adresa: https://returosgr.ro/info-producatori-documente-utile

24 august 2023, Clarificările administratorului SGR (link: Producători: https://returosgr.ro/info-producatori-faq) Q&A Nr. 11 – Sunt importator și aș dori să știu cine este responsabil pentru solicitarea codurilor EAN aferente produselor care se încadrează în SGR.

Companiile vizate de implementarea SGR din categoria Producători/Importatori, după finalizarea înregistrării în platforma RetuRO SGR și semnarea contractului, vor solicita, în nume propriu, codificarea produselor SGR, cu noi GTIN-uri, denumite GTIN SGR.

Sunt considerați “producători” în sensul H.G. nr. 1074/2021 si operatorii economici care realizeaza o achiziție intracomunitară ori import de produse în ambalaje SGR, aceștia fiind cei care introduc aceste produse pe piața natională.

Conform documentului Cerințe pentru Codul de bare si Logo SGRprodusele care vor fi importate sau achiziționate intracomunitar și introduse pe piața românească trebuie să respecte setul de specificații definite în acest document pentru ambalajele supuse SGR.

Noile coduri de bare naționale obținute, în nume propriu, de către operatorii economici care realizează o achiziție intracomunitară ori import de produse în ambalaje SGR trebuie aplicate în mod obligatoriu pe toate containerele, asigurându-se că noul cod de bare național acoperă integral codul de bare internațional. Este la latitudinea importatorului să aplice codurile de bare românești la un furnizor extern sau la nivel local.