Transporturi si logistica
Transporturile si Logistica joaca un rol esential in procesul lantului de aprovizionare si distributie a produselor si in zilele de astazi nici o companie de transport sau logistica nu poate fi eficienta fara o tehnologie fiabila de informatii si de suport a comunicarii datelor.
GS1 a dezvoltat deja un set de standarde recunoscute in intreaga lume pentru sectorul Transport si Logistica. Aceaste solutii includ standardele pentru codurile de bare si comunicare:
- Serial Shipment Container Code (SSCC) – Codul Serial al Expeditiei Containerului, pentru identificarea unica a unitatilor logistice oriunde in lume
- Standardele mesajelor Business in format XML si EANCOM
- Numarul identificatorului de aplicatie (AI) a fost dezvoltat special pentru identificarea unitatilor logistice si include numarul de Incarcatura AI (401), numarul de identificare al Expeditiei AI (402), cat si AI pentru identificatorul de locatii.
Companiile de Transport si Logistica obtin un avantaj competitiv aplicand standardele GS1 pe tot parcursul operatiunilor din lantul lor de distributie. Beneficiile pot include o eficienta marita si marirea trasabilitatii fluxurilor de expeditii, o mai eficienta manipulare si managent al inventarelor, marirea securitatii distributiei a vitezei operatiunilor.
SSCC-UCR Pilot este un concept de testare de inalt nivel care demonstreaza utilizarea Codului Serial de Expeditie al Containerului -Serial Shipment Container Code (SSCC), ca fiind numar Unic de Referinta a Incarcaturii – Unique Consignment Reference (UCR) al WCO (World Customs Organization) in lantul de distributie al Vinurilor si Bauturilor Alcoolice intre Marea Britanie si Australia.
Romania, in eforturile de aliniere la standardele europene in transporturi si imbunatatirea circulatiei marfurilor, a semnat la Bruxelles in data de 28 octombrie 2005 participarea la programul Marco Polo in virtutea Memorandumului de intelegere cu Comunitatea Europeana.
Programul Marco Polo ( Regulamentul (EC) No 1382/2003 al Parlamentului si Consiliului European) are ca scop imbunatatirea performantelor de protejare a mediului prin sistemul de transport al marfurilor prin promovarea Transportul Intermodal.
Politica de transport combinat (operatiuni de transport a marfurilor in care mare parte din parcurs se face pe calea ferata, ape interioare sau mare) a incurajat inlocuirea transportului rutier al marfurilor cu cel pe calea ferata, ape interioare si mai recent cu transportul pe mare pe distante mici.
GS1 Romania propune imbunatatirea activitatii in domeniul transporturilor prin:
- urmarirea unitatilor logistice pe traseul deplasarii lor de la producator la beneficiar utilizand codul serial al containerelor – SSCC si,
- utilizarea mesajelor electronice – EDI pentru domeniul transporturilor.
In cadrul programului TRANS, derulat de GS1 Romania, au fost initiate urmatoarele actiuni in scopul implementarii standardelor GS1 in domeniul transporturilor la nivelul tuturor operatorilor din acest sector al economiei noastre:
- Principalii operatori din transporturile rutiere, feroviare si maritime au primit o informare privind oportunitatea aplicarii etichetelor logistice pe containerele si mijloacele de transport care tranziteaza teritoriul tarii.
- A fost depus la Ministerul Transporturilor un memoriu privind oportunitatea aplicarii codificarilor internationale in domeniul transporturilor, impreuna cu un proiect al unui protocol de colaborare cu GS1 Romania care are ca finalitate implementarea standardelor GS1 in domeniul transporturilor si logisticii in Romania.