Aparare

aparareTendinta in industria apararii din zilele noastre este de a utiliza standardele civile pentru promovarea celor mai bune practici comerciale. Solutiile Globale oferite de GS1 joaca un rol important in sectorul apararii incluzand dar fara sa se limiteze la procurarea, logistica si trasabilitatea bunurilor.

Standardele GS1 sunt aprobate de Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Au fost stabilite acorduri de lucru formale pentru codificarea si trasabilitatea bunurilor.

Utilizarea sistemului GS1 este promovat intr-o varietate de Acorduri de Standardizare NATO (STANAG), care reprezinta baza unui sistem uniform/comun in tarile membre NATO, pentru identificarea, clasificarea si numerele de stoc ale bunurilor livrate. NATO recunoaste beneficiile utilizarii sistemului GS1 in domenii care includ dar nu se limiteaza la trasabilitatea bunurilor/expeditiilor (livrarilor), standardul simbolisticii codurilor de bare, comertul electronic si tehnologia de identificare prin radio-frecventa a bunurilor (RFID).

Utilizarea standardelor GS1 contribuie la obtinerea de catre NATO a urmatoarelor avantaje:

  • Interoperabilitate si compatibilitate
  • Scaderea duplicarii eforturilor
  • Utilizarea standardelor civile
  • Controlul costurilor de achizitie

In data de 31 ianuarie 2006, s-a semnat Acordul Tehnic de Colaborare (Technical Co-operation Agreement) intre Agentia de Standardizare a NATO (NSA) si GS1. De asemenea, la inceputul lunii septembrie 2006, Departamentul Apararii al Statelor Unite (Department Of Defense – DoD), a aprobat utilizarea etichetei logistice SSCC in procesele logistice ale NATO, prin aceasta urmand ca toate tarile membre NATO sa se pregateasca si sa implementeze standardele GS1 pentru a utiliza SSCC.

Hotararea de Guvern nr.221 din 27 februarie 2003 aproba Acordul dintre Grupul NATO al directorilor nationali pentru codificare (AC/135) si Biroul national de codificare din cadrul Ministerului Apararii Nationale din Romania pentru afilierea la Sistemul de codificare NATO (NCS).

GS1 Romania a incheiat in luna ianuarie 2007, un protocol de colaborare cu Ministerul Apararii Nationale, bazat pe acordul tehnic incheiat de NATO cu GS1, in scopul implementarii standardelor GS1 in sectorul apararii nationale, si tinand cont de:

– tehnologia logistica integrata de urmarire a unitatilor de transport -„Traking and Tracing”, bazata pe standardele globale GS1 ( BarCodes – identificare automata, eCom – mesagerie comerciala electronica, GDSN – sincronizarea automata a datelor, EPCglobal – identificare bazata pe tehnologia radio-frecventa);

– faptul ca tendinta actuala in industria moderna de aparare este de a incorpora folosirea standardelor civile pentru promovarea celor mai bune practici logistice si comerciale;

– faptul ca responsabilitatile de asigurare eficienta a respectarii legislatiei privitoare la aparare privesc intreg lantul de servicii, transport si comert si implica o trasabilitate pe tot parcursul sau, incluzand producatori, importatori, transportatori, colectori, depozitari, procesatori si unitati de prestari servicii;

– Carta Alba si Strategia de transformare a Armatei Romaniei privind crearea unui sistem logistic integrat cu o mare mobilitate, remodelarea sistemului medical militar, realizarea superioritatii informationale si crearea cadrului necesar implementarii operatiilor si capabilitatilor facilitate de retea, prin realizarea Sistemelor informatice de management al resurselor de aparare si a Sistemelor de comanda si control la toate categoriile de forte ale armatei si la toate nivelurile.