Sanatate
Standardele GS1 au fost alese pentru identificarea unica a produselor farmaceutice in 56 de tari din intreaga lume. Alte organizatii mari de reglementare in acest domeniu, au sustinut aceste standarde, incluzandu-le in cele ale SUA, Japonia si Marea Britanie.
Standardele GS1 imbunatatesc siguranta pacientului si reduc costurile in lantul de aprovizionare din sanatate. Identificarea automata a produselor la toate nivelurile produsului si trasabilitatea completa, asigura un lant de aprovizionare si distributie prin asigurarea unei vizibilitati mai mari, acuratete si rapiditate in beneficiul tuturor partilor implicate.
Problemele majore cu care se confrunta sectorul asistentei sanatatii si pe care standardele GS1 le pot rezolva sun:
- prevenirea erorilor medicale;
- combaterea medicamentelor contrafacute;
- trasabilitatea produselor medicale
Posibilitatea trasabilitatii si vizibilitatii complete pe tot lantul de distributie are o valoare mare pentru oricine este implicat. Sistemul GS1 poate ajuta sa furnizeze sisteme mai eficiente pentru identificarea si distributia produselor medicale si chirurgicale cat si a serviciilor de orice fel, permitand prescrierea, prepararea si administrarea medicamentelor pacientilor.
Companii transnationale, lideri in industria farmaceutica si medicala au format un grup mondial format din aproximativ 40 companii – GS1 Healthcare User Group (GS1 HUG). Este pentru oara cand industria asistentei sanatatii se aliniaza pe plan mondial pentru a imbunatatii identificarea automata a produselor in beneficiul pacientilor din toata lumea.
In data de 26 iulie 2006, GS1 Healthcare User Group a anuntat in mod oficial ca toate companiile din acest grup, vor utiliza standardele internationale de codificare GS1, in toate aplicatiile pe care le gestioneaza.
Proiectele derulate de GS1 in Franta, Germania, Marea Britanie, Spania, Australia, Brazilia, Columbia pentru implementarea codificarilor internationale GS1 in domeniul serviciilor de sanatate aduc urmatoarele beneficii pentru siguranta pacientului si eficientizarea lantului de distributie:
- Reduc drastic procesele manuale in spitale;
- Management eficient al datelor de expirare si termenelor de utilizare;
- Siguranta pacientului si eficientizarea lantului de distributie;
- Reduceri ale costurilor pe intregul lant de distributie;
- Imbunatatirea sistemului de urmarire a evolutiei starii de sanatate a pacientilor;
- Imbunatatirea modului de distributie al medicamentelor in reteaua sanitara dar si in cea farmaceutica;
- Prevenirea omisiunilor de facturare a asigurarilor;
- Unificarea tuturor aplicatiilor informatice din sistemul sanitar
Avand in vedere Legea Nr.95 din 14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, publicata in Monitorul Oficial Nr. 372 din 28 aprilie 2006, si avantajele utilizarii unui sistem global de codificare GS1 in domeniul asistentei in sanatate si tinand cont de faptul ca trebuie sa existe o comunicare permanenta si in timp-real intre totii actorii care contribuie la actul de sanatate, GS1 Romania considera absolut necesar un parteneriat cu toti actorii din domeniul sanatatii, in scopul imbunatatirii sistemului de asistenta medicala in Romania si asigurarea integrarii serviciilor medicale romanesti in cadrul comunitatii internationale.