Standardul Global de Trasabilitate GS1

trasabantetLantul de aprovizionare din retail devine tot mai complex, depasind interfatarea companie – companie prin relationarea companie-consumator. Indiferent ca este vorba de o corporatie multinationala sau o mica  intreprindere, este vitala capacitatea de a urmari si trasa sursa si destinatia produselor finite. Traceabilitatea face ca produsele sa fie vizibile pe lantul de distributie, construind blocuri fundamentale pentru calitate, risc si alte sisteme de management aferente.

Standardul GS1 Global de Trasabilitate (versiunea 1.3.0.) defineste cerintele minime de trasabilitate adresate proceselor comerciale pentru a se realiza trasabilitatea pe intreg lantul de distributie, independent de tehnologia folosita. Este un meta-standard compus din alte standarde GS1 – cum ar fi cheile de identificare, codurile de bare, EPCIS si eCom.

Acest standard construieste un cadru pentru dezvoltarea unui sistem de trasabilitate  de la un capat la altul al lantului de distributie, legand fluxul de informatii cu fluxul fizic al produselor. Aceasta permite tuturor partenerilor comerciali implicati in lantul de distributie – producatori, transportatori, depozite, retaileri – sa detina informatiile de trasabilitate cerute in cazul unui recall.

GS1 Global Traceability Standard reprezinta baza GS1 Global Traceability Checklist, un document folosit pentru analiza punctelor critice ale sistemelor de trasabilitate si determinarea  lacunelor acestora. Companiile isi pot verifica sistemele de trasabilitate printr-o evaluare realizata la cerere de auditorii GS1 pentru trasabilitate.