Standardul Global de Trasabilitate GS1

trasabantetLanțul de aprovizionare din retail devine tot mai complex, depășind interfațarea companie – companie prin relaționarea companie – consumator. Indiferent că este vorba de o corporație multinațională sau o mică  întreprindere, este vitală capacitatea de a urmări și trasa sursa și destinația produselor finite. Trasabilitatea face ca produsele să fie vizibile pe lanțul de distribuție, construind blocuri fundamentale pentru calitate, risc și alte sisteme de management aferente.

Standardul GS1 Global de Trasabilitate (versiunea 1.3.0.) definește cerințele minime de trasabilitate adresate proceselor comerciale pentru a se realiza trasabilitatea pe întreg lanțul de distribuție, independent de tehnologia folosită. Este un meta-standard compus din alte standarde GS1 – cum ar fi cheile de identificare, codurile de bare, EPCIS și eCom.

Acest standard construiește un cadru pentru dezvoltarea unui sistem de trasabilitate de la un capăt la altul al lanțului de distribuție, legând fluxul de informații cu fluxul fizic al produselor. Aceasta permite tuturor partenerilor comerciali implicați în lanțul de distribuție – producători, transportatori, depozite, retaileri – să dețină informațiile de trasabilitate cerute în cazul unui recall.

GS1 Global Traceability Standard reprezintă baza GS1 Global Traceability Checklist, un document folosit pentru analiza punctelor critice ale sistemelor de trasabilitate și determinarea  lacunelor acestora. Companiile îți pot verifica sistemele de trasabilitate printr-o evaluare realizată la cerere de auditorii GS1 pentru trasabilitate.