Economia circulară
Modelul de economie circulară are scopul de a păstra valoarea, materialele și datele, reducând deșeurile la minimum.
Acest model a fost inclus în mai multe acte legislative, bazate pe Acordul de la Paris, Pactul Verde al UE și Planul de economie circulară. Consolidarea și partajarea datelor despre produse este un element esențial al oricărei strategii pentru economia circulară, de aceea reprezintă o prioritate pentru GS1 in Europe.
Proiectul de regulament include pașaportul digital de produs, un nou concept în definirea căruia GS1 in Europe s-a implicat în mod proactiv în ultimii doi ani. Sunt exceptate produsele alimentare, hrana pentru animale și produsele medicamentoase, care fac obiectul altor reglementări. Propunerea vizează orice bun fizic, inclusiv componente și produse intermediare, introduse sau puse în funcțiune pe piața UE. Această definiție include produsele fabricate în Europa sau exportate în UE, de aceea reglementarea are un impact asupra comerțului global.
Regulamentul interzice distrugerea produselor de consum nevândute și stabilește criterii obligatorii de achiziții publice ecologice, scopul general al propunerii fiind acela de a reduce impactul asupra mediului pe ciclul de viață al produselor prin soluții digitale eficiente, dar și de a permite obiectivele politicii industriale a UE, cum ar fi stimularea cererii de bunuri durabile și susținerea producției durabile.
Comisia a adoptat, de asemenea, Strategia pentru o industrie a textilelor durabilă și circulară și a revizuit Regulamentul privind produsele pentru construcții.