Licența GS1 potrivită
Tarif: 9 EURO/cod (TVA inclus)
Recomandare: până la 50 produse
Nivel codificare: Produse de bază cu greutate fixă
Tip cod: EAN-13
Domenii: FMCG, e-COM
Tarif: de la 120 EURO/an
Recomandare: peste 50 produse
Nivel codificare: Produse de bază, Baxuri, Paleți
Tipuri coduri: EAN-8, EAN-13, EAN-14, GS1-128
Domenii: FMCG, e-COM, FARMA, UDI, SGR
10 sfaturi pentru alegerea licenței GS1 potrivite
Licențele Anuale GS1 pentru coduri de bare EAN (numere GTIN) sunt structurate în 4 pachete standard, având următoarele capacități maxime de codificare a produselor:
– 100 coduri de bare EAN
– 1.000 coduri de bare EAN
– 10.000 coduri de bare EAN
– 100.000 coduri de bare EAN
Aceste pachete standard de Licențe Anuale GS1 nu pot fi upgradate în cazul epuizării capacității de codificare, ci trebuie să achizitionați un nou pachet de Licență Anuala GS1, păstrând activă și Licența Anuala GS1 anterioară în cazul în care mai aveți pe piață produse din vechiul pachet.
Întrucât 1 pachet de 1.000 coduri EAN este mai ieftin decât 2 pachete de 100 coduri EAN, vă rugăm să parcurgeți recomandările de mai jos pentru a alege licența GS1 potrivită. Pentru orice întrebări sau nelămuriri, vă rugăm să ne contactați.
1. PRODUCĂTORUL / PROPRIETARUL DE MARCĂ cu personalitate juridică trebuie să solicite codurile de bare EAN cu licență GS1. Prin PRODUCĂTOR / PROPRIETAR DE MARCĂ înțelegem compania care deține specificațiile produsului, indiferent de locatia și fabrica unde este produs, inclusiv în cazul “Private Label”.
În cazul produselor “White Label” (fără brand sau element de identificare a producătorului) importate de o companie și personalizate cu imaginea proprie / ambalajul propriu / denumirea proprie etc., importatorul / distribuitorul poate de asemenea să solicite coduri de bare EAN cu licență GS1, asumându-și răspunderea pentru informațiile despre produse.
În egală măsură, un importator / distribuitor care creează un set din două sau mai multe produse de la minim 2 producători diferiți și îl vinde sub denumirea comercială proprie, devine la rândul său producător pentru acel produs (set) și poate solicita coduri de bare EAN cu licență GS1. Nu va putea însă solicita coduri de bare EAN pentru produsele importate/achiziționate ce sunt deja branduite și codificate cu coduri de bare EAN și pe care intenționează să le comercializeze de sine stătător, sub brandul și specificațiile producătorului. Acest lucru ar conduce la existența a 2 coduri de bare EAN diferite, obținute de către 2 companii diferite, pentru 1 produs ce aparține, din punct de vedere al specificațiilor produsului, doar uneia dintre ele.
Importatorilor / distribuitorilor carora li se solicita codurile de bare EAN pentru a lista produsele pe diverse platforme trebuie să utilizeze codurile de bare EAN deja alocate acelor produse, tiparite pe ambalaj de producatori.
2. Taxa de Licență GS1 este anuală și nu implică utilizarea tuturor codurilor de bare EAN din pachetul achiziționat, ci dimpotrivă, acestea trebuie utilizate treptat de-a lungul perioadei contractuale cu GS1 Romania, în funcție de necesarul din fiecare an, până la epuizarea pachetului de coduri de bare EAN.
3. Structura numerică GTIN-13 pe baza căreia se generază codul de bare EAN cu licență GS1 permite asocierea unic globală a tuturor produselor dvs. numai la compania dvs.
4. Fiecare cod de bare EAN identifică în mod unic la nivel global un singur produs și numai pe acela, de aceea un produs deja codificat nu se recodifică.
5. Atunci când vorbim despre un produs, ne referim la conținut plus ambalaj. Orice modificare adusă conținutului, ambalajului sau informațiilor prezente pe ambalaj va fi considerată un produs nou și implicit va avea nevoie de un nou cod de bare EAN.
6. Orice variație a unui produs sau orice modificare ulterioară adusă unui produs deja existent va presupune alocarea unui nou cod de bare EAN.
Exemplu de calcul al numarului de coduri de bare EAN necesare:
Nr. produse x Nr. dimensiuni x Nr. materiale x Nr. culori x Nr. greutăți = Nr. total de coduri EAN necesare
În exemplul de mai jos aveți 1 tricou de bumbac x 2 culori x 3 dimensiuni, situație în care sunt necesare 6 coduri de bare EAN.

7. Un cod de bare EAN deja alocat unui produs nu poate fi realocat / reutilizat pentru un nou produs chiar dacă produsul inițial a fost scos din producție. Bazele de date ale retailerilor nu sunt șterse niciodată, de aceea nu veți putea lista un nou produs cu un cod de bare EAN utilizat în trecut.
8. În cazul în care epuizați pachetul de coduri de bare EAN alocat la înscriere și doriți să codificați în continuare noi produse, trebuie să solicitați un pachet suplimentar de coduri de bare EAN. Începând cu acea dată veți achita anual două pachete de coduri de bare EAN, unul pentru produsele deja codificate și aflate pe piață, iar celălalt pentru produsele ce urmează a fi codificate și lansate pe piață.
9. Obligativitatea achitării taxei anuale de Licență GS1 se păstrează atât timp cât comercializați cel puțin un produs codificat cu cod de bare EAN cu licență GS1.
10. Pachetele de coduri de bare EAN incluse în licența de utilizare a sistemului GS1 sunt acordate pentru fiecare companie în parte și nu pot fi înstrăinate/împrumutate/revândute parțial sau integral către alte companii sau persoane fizice. Excepție de la această regulă fac fuziunile, cesiunile sau achizițiile de firme de către alte firme.
Concluzie: Vă recomandăm să evaluați necesarul de coduri de bare EAN atât la momentul actual, cât și pe termen mediu-lung, astfel încât să alegeți un pachet de coduri de bare EAN și un nivel al licenței de utilizare a sistemului GS1 conform cerințelor companiei dumneavoastră și pentru o perioadă mai îndelungată.
Tarif: 9 EURO/cod (TVA inclus)
Recomandare: până la 50 produse
Nivel codificare: Produse de bază cu greutate fixă
Tip cod: EAN-13
Domenii: FMCG, e-COM
Tarif: de la 120 EURO/an
Recomandare: peste 50 produse
Nivel codificare: Produse de bază, Baxuri, Paleți
Tipuri coduri: EAN-8, EAN-13, EAN-14, GS1-128
Domenii: FMCG, e-COM, FARMA, UDI, SGR