Q&A frecvente

Ce fac identificatorii de produs?

Un identificator de produs este un simplu număr care permite identificarea unică a unui articol comercial. Sistemul GS1 de identificare a produselor asigură unicitatea acestei identificări. Retailerii utilizează identificatorii GS1 de produs (GTIN) pentru gestiunea stocurilor de marfă de peste 40 de ani.

Astăzi, cu peste 100 de milioane de produse listate online pe website-uri și marketplace-uri, folosirea acestor identificatori unici este vitală. Marketplace-urile utilizează identificatorii pentru gestionarea cataloagelor de produse, deci, dacă produsul este identificat greșit sau are același număr cu alt produs rezultă un conflict de informații.

Se poate achiziționa un singur cod de identificare?

Nu. Deoarece structura identificatorilor de produs GTIN include un prefix unic de companie care este alocat unui producător și acesta nu poate fi scindat. Astfel alocarea unui singur cod de bare nu este posibilă.

Cum poate ajuta GS1 la verificarea autenticității identificatorilor de produs, în lupta împotriva contrafacerilor?

Prin aderarea la GS1 Romania în vederea utilizării sistemului global de standarde GS1, compania  primește acces în CODALOC, sistemul dezvoltat, întreținut și utilizat de organizația națională pentru gestiunea plajei de numere de identificare in sistem GS1 a României.

În procesul de alocare a identificatorilor de produs, solicitantul va completa în platforma CODALOC un formular cu detalii despre produsul/produsele pentru care solicită alocarea de identificatori GS1. Toate aceste informații vor fi accesibile la căutare prin Verified by GS1, rețeaua de cataloage naționale GS1 la care este conectată platforma CODALOC. Detaliile, asociate identificatorului de produs, includ informații despre produsul identificat și despre producătorul acestuia/proprietarul de marcă permițând astfel verificarea autenticității printr-o simplă interogare a Verified by GS1 după GTIN.

Ce este un certificat de licență GS1?

Certificatul de licență GS1 este o dovadă a utilizării legitime a sistemului global de standarde GS1. Acesta se obține în urma aderării la asociația GS1 Romania și este valabil un an. Anual, în urma achitării taxei de licență, se emite un nou Certificat de licență GS1 aferent anului respectiv. Certificatul conține, pe lângă informațiile despre compania dvs. un cod unic de identificare al acesteia GLN format din 13 cifre (Global Location Number), și va putea fi verificat oricând în Verified by GS1, atestând încă o dată autenticitatea Certificatului de Licență GS1 și a codului dumneavoastră unic de producător, în baza cărora utilizați codurile de bare GS1.

Este obligatoriu să am o firmă pentru a obține coduri de bare în sistem de licență de la GS1?

Da. Pentru a adera la GS1 Romania în vederea obținerii unui certificat de licență GS1 trebuie să fiți înregistrat sub o formă juridică.

Se pot asocia mai mulți selleri pentru a obține coduri de bare pe o firmă la care doar unul este proprietar/asociat?

Nu! Codurile de bare sunt alocate în baza unui prefix unic de companie și sunt încredințate spre utilizare doar firmei care deține prefixul.

În cazul în care este constatată de către GS1 sau eMAG distribuirea de coduri către alte persoane fizice sau juridice, compania în cauză va fi obligată să plătească de 1.000 de ori valoarea taxei de licență pentru fiecare prefix aflat în infringement.