Standarde de Identificare
Standardele GS1 creează o bază comună pentru afaceri prin identificarea unică, captarea cu acuratețe și partajarea automată a informațiilor despre produse, locații, active și multe altele. De asemenea, companiile pot combina diferite standarde GS1 pentru a eficientiza procesele de afaceri, cum ar fi trasabilitatea.
Pe măsură ce consumatorii finali, din toate sectoarele, au devenit mai sofisticați și își folosesc dispozitivele mobile pentru a căuta online înainte de a cumpăra în magazine sau invers, aceste lanțuri de aprovizionare tradiționale devin rețele cu consumatorul în centrul. Astfel de rețele necesită standarde deschise, multi-sectoriale pentru a funcționa eficient. Sistemul de standarde GS1 permite identificarea articolelor comerciale și comunicarea datelor despre aceste articole în moduri care pot fi utilizate în orice industrie, în orice țară și cu orice partener comercial.
Sistemul de standarde GS1 își propune să crească eficiența proceselor de afaceri și să reducă costurile prin automatizare, facilitând interoperabilitatea în lanțurile de aprovizionare deschise. Sistemul GS1 include standarde de date și standarde de schimb de informații care formează baza comunicării între întreprinderi.
Standardele GS1 favorizează existența unei piețe competitive prin definirea de interfețe între componente produse de diferiți furnizori, ceea ce oferă utilizatorilor finali posibilitatea de a alege.
Standardele GS1 definesc interfețele, nu implementările. Implementatorii sunt încurajați să inoveze în produsele și sistemele pe care le creează.
Standardele GS1 susțin nevoia de informații a companiilor care colaborează în lanțurile de aprovizionare, în special informațiile necesare pentru a susține procesele de afaceri prin care acestea interacționează. Informațiile vizează entitățile care fac parte din procesele de afaceri, locațiile fizice în care se desfășoară procesele de afaceri, persoanele juridice, cum ar fi companii și divizii și bunurile comercializate între acestea, cum ar fi produse, piese de schimb, materii prime, ambalaje containere de transport și mașini. Standardele GS1 pot fi împărțite în trei grupuri: Identificare (standarde GS1 pentru identificare), Captură (standarde GS1 pentru coduri de bare și EPC/RFID) și Partajare (standarde GS1 pentru schimbul de date).
La baza standardelor GS1 se regăsesc cheile GS1 de identificare fără de care acestea nu ar funcționa.
Cheile GS1 de Identificare oferă companiilor căi eficiente de accesare a informațiilor despre articole pe lanțurile lor de distribuție și posibilitatea partajării acestor informații cu partenerii comerciali.
Cheile de identificare permit organizațiilor să atribuie identificatori standard produselor, documentelor, locațiilor fizice, relațiilor de serviciu, etc. Deoarece cheile de identificare GS1 ID sunt unice în plan global, ele pot fi partajate între organizații, determinând o vizibilitate sporită pe lantul de distribuție, pentru partenerii comerciali. Pentru a compune o Cheie GS1 de Identificare, organizația trebuie să devină membru GS1 și să obțină un prefix GS1 de companie. Acesta este baza formării cheilor de identificare.
Există în prezent 11 Chei de Identificare care permit companiilor să conecteze evenimentele fizice cu informațiile asociate. Numerele GS1 de identificare sunt folosite în mesajele EDI, în cataloage și rețele pentru a permite partajarea informațiilor despre articol sau despre tranzacția sa între partenerii comerciali.