GRAI – Identificatorul Global al Mijloacelor Fixe Returnabile

PGRAIGRAI este numarul GS1 de identificare a mijloacelor fixe returnabile. In procesele de distributie, mijloacele fixe returnabile sunt folosite in multiple randuri pentru ambalare, protejare si transport al produselor, de exemplu lazi, tavi, palete, butoaie, etc. Mijloacele fixe returnabile pot fi proprietatea partenerilor comerciali sau inchiriate printr-un sistem in care companiile utilizeaza in comun aceste mijloace.

GRAI poate fi codificat intr-un cod de bare sau inscriptionat pe un tag EPC/RFID  si prin scanare se poate realiza inregistrarea automata a miscarii mijloacelor fixe returnabile, de exemplu, in momentul expeditiei bunurilor sau returnarii acestora.

Cand se foloseste in mediu electronic, GRAI ajuta companiile la urmarirea si gestionarea mijloacelor fixe returnabile cu valoare. Urmarirea mijloacelor fixe returnabile identificate cu GRAI poate sa insemne si urmarirea produselor continute in cazul in care se stie ce bunuri sunt ambalate sau transportate  in mijlocul fix returnabil luat in consideratie, motiv pentru care GRAI contribuie la cresterea vizibilitatii pe lantul de distributie.

Serializarea GRAI este utila in derularea programului de mentenanta regulata si la inregistrarea perechilor.

Structura GRAI
0 N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 N8 N9 N10 N11 N12 N13   +   X1…X16
Unde:
N1 N2 N3 N4 N5 N6 N7 – prefix companie
N8 N9 N10 N11 N12 – referinta tip mijloc fix
N13 – cifra control
X1…X16 – numar serial